Thursday, 5 April 2012

nak sambung study atau tak ermmm

ari ni terpikir pulak pasal nak sambung study.
asalamualaikummmm

jika anda seorang pelajar kimpalan memenag sukar nak tgok student welding sambung skm atau sambung belajar.kenapa?ok aku kongsi la sikit pasal kenapa ramai pelajar kimpalan dari ilp tak sambung belajar dan terus kerja


Welding Qualification Test (WQT) 6G SMAW bagi 'Telok Gas Development Project'
Pada 17 Januari 2012, bertempat di bengkel kimpalan-WQT kelolaan bahagian Kimpalan-Petronas .dengan kerjasama pihak MMHE (MAINCON), EXON MOBILE (CLIENT) dan PFC Engineering (SUBCON), seramai 18 orang pelajar kemasukan Sesi 2012 dari Program Kerjasama Petronas telah menduduki WQT dengan pencapaian 100% lulus. Pihak PFC Engineering dan Exon Mobile telah bersetuju untuk mengambil pelajar-pelajar ini sebagai pekerja 'Welder Oil & Gas' di MMHE dengan tawaran gaji yang tinggi

tu antara sebab pertama.
bila peajar kimpal sampai semester 2 mereka akan mengambil test wqt salah satu syarat untuk join program FLUXCORE.prroject untuk wqt ni adalah 6Gpipe.susah beb.tpi kalau dah belajar tak susah.bayangkanlah,pakai baju 3 lapis dengan overall lagi peluh pun membasahi baju.

bila project siap,QC dari MMHE pun akan buat visual test,bend test or x ray test.(yang baju biru tu adalah QC inspection dari welding section MMHE)

alhamdulilah,kali ni semua pelajar yang amik wqt semua lulus 100%!!!
dan lepas ni mereka akan mula bekerja sebagai welder dengan gaji RM11 SEJAM
RM11??perhhh dah terbaik dah tu.mereka memeng nasib baik sebab dibayar gaji dengan lumayan bayangkan lah 11 x 8= 88,88 x 2640 tanpa OT pun kalau OT boleh cecah 4K Sebulan.dan pada umur 19 tahun dah boleh pakai satria neo beb haha.

tu antara sebab kenapa diorang tak sambung study dan terus bekerja.dan industri memang nak pakai welder pun baik kat merine enginering atau kilang kapal ataupun kat oil and gas project.

"telok gas project" adalah project yang baru petronas,exxon mobil pada tahun ni.dan dijangka siap dalam 2 tahun.sebab tu diorang nak pakai orang.sekarang ni baru finishing project Gemusup kakap klien dari shell.

underground project adalh project petronas di teluk ramunia yang bari dilaksanakan hanya 9% mulai 2012.hahaha
tulah kerja kerja atau project yang menunggu aku JANUARI 2013!!!

kerja dah ada tingal nak pegi jer untungkan.takpayah cari kerja.sebab tu aku masuk dalam bidang ni hahaha.

mei ni dua lagi company mula"melamar" pelajar dari welding department.kalau tak silap company ni dari aida dan satu lagi company fabrication stell di wangsa maju.ermmm ni yang buat aku tak sabar nak kerja aishhh

berbalik ke topik asal,perlu ke aku sambung ke level 3 atau amek diploma??aiss
tadi aku dah cerita gaji basic welder.BACSIC ok .tpi aku nak juga jadi welding inspector.hahaha gaji jangan cakap armm 8k keatas.
tapi nak jadi inspector bukan senang.semua ilmu welding harus dalam tangan huhu

bagi aku jika aku nak sambung hanya ada 2 pilihan.pertama di ADTEC BATU  PAHAT untuk sambung level 3,4, dalam masa 2 tahun.kedua di unikl mfi dalam diploma welding technology. juga amik masa 2 tahun.perhhhh pedih siak.

argg!!! aku dalam dilema lagi.apapun kena tanya mak aku minta restu da...aku taknak gagal lagi macam kek poli dulu huhu...kene istiharohh banyak banyak

ok bye#cuaca kat JOHO mendung rozita che wan la#

5 comments:

  1. gj rm11 pun kalu keje cam haprak org xpandang jgk..mesti nak 100% tanpa repair..

    ReplyDelete
  2. sekarang ni job welder oil & gas mmg sakit kalau budak2 baru yang masuk..persaingan..terlampau ramai dah welder..saban tahun ratusan welder baru keluar..fokus

    www.welderreferer.com

    ReplyDelete
  3. yes, tambahan syarikat suka amik pekerja asing dengan bayaran rendah berbanding pekerja tempatan sendiri

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum bang..pendpat abang laa..umur 18 elok sambung bljr atau kerja ??.saya ade mohon/rayuan dkt ikbn dgn ikm tapi takde respon..spm saya lulus tapi tk memuaskanlah ermm..tapi alhamdulillah la dpt masuk course welding(buat sementara ni)..tapi kursus twi-abm(belia) welding 3g basic..tapi 2minggu je sekadar lesen green card dgn sijil international dari uk katanya..abg ade cadangan tk??saya masih zero terasa mcm buntu sikit..tapi minat sgt2 tq..

    ReplyDelete
  5. skrg ni kalau setakat ada 6G mmg payah nk cari makn..sebb Bangla pn dah ada cert TIG Stainless steel
    .kalau stakat 6g smaw mmg susah dpt kje..skrg ni company cari yg ada cert paling..sbb bila ada yg paling tinggi,automatic la cert2 yg rendah2 tu blh tapau..nk jadi welder boleh,tp fokus kpd welding inspektor terus..ambik kelas 5 Hari n exam 1 Hari...kos rm6500 x trmasuk makn minum n penginapan di Shah Alam..

    ReplyDelete