Wednesday, 4 April 2012

macamna nak pegi offshore????


macamana nak keje offshore?berapa gaji offshore?berapa lama cuti kat offshore?best ke life kat sana?

ni antara soalan yang sering didengar bagi sapa sapa yang minat nak join dalam field ni

First,ada 2 jenis manusia dalam golongan bekerja.pertama kerja selesa,tak selesa tapi minat yang selesa
tak faham? hahha

bagi aku orang yang bekerja dalam bidang oil and gas ni adalah mereka yang berani dan bertanggungjawab sekali dan kerjaya yang menarik.walaupun kerja berpanas.tapi masih kerja jugak.ermm sebab?masyukk?hahha bagi aku bukan soalan duit.tapi minat.dari kecik lagi dah hidup dalam bidang marine enginering dan oil and gas.
ermm rambut sama hitam hati lain lain.dah la pasal entry ni banyak merepek

kebelakangan ni ada sorang kawan tanya macamna kerja kat offshore ni?sedangkan kawan pun masih study lagi.sebab apa lah dia pun minta gak?walaupun lain bidang.

takpe aku kongsikan sikit info.ni sebagai guide pada mereka yang nak kenal dunia OFFSHORE.

MACAMNA NAK PERGI OFFHORE?

senang je dik naik kapal atau chopper la hahahaha

Bukan senang nak ke platform tu,nak masuk site pun susah kan,nak kene ada green card baru boleh masuk site.tu kat site orang nak buat bangunan kat darat.tapi ni kat pelantar minyak kat tgah laut.

ok,
Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :
Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan.
Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.
Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMxxxxxx
http://www.mytstc.com/ Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.klaua kat JOHO di PUSPATRI pun ada puspatri


Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.
Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.

Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore

Jadi Bagaimana ? Alternatifnya:
Step pertama : pohonlah posisi kerja yang mungkin tidak memerlukan anda pergi offshore di syarikat berkenaan.
Step kedua : Bina network anda dengan berkenalan dengan vendor-vendor dan orang-orang syarikat-syarikat lain, kenali industri dengan lebih rapat dan berpindahlah ke syarikat lain yang lebih baik atau tawarkan diri untuk bertukar ke jabatan dlm syarikat yang terlibat terus dengan kerja offshore…
antara company kat pasir gudang ni
http://jurunature.com/,first oil engineering,redteam, dan banyak lagi lah.ni baru kat pasir gudang belum overall malaysia lagi termasul di terenganu dgn sarawak.

**lagi senang kot kalau ada OD**
=orang dalam=

step 2 : Berapa banyak gaji yang dibayar?

Part ni yang best, sebab sememangnya gaji lebih sedikit kerana ada elaun offshore. Selain itu, ketika bekerja di offshore segala-galanya di tanggung, dari makan hingga le ke tidur. Dan perbelanjaan pun kurang kerana tidak ada peluang untuk membeli belah atau sebagainya. Dan ada banyak lagi faktor lain.

Atau cuba lihat dari sudut lain, harga minyak naik… industri lain jelas terjejas juga, tapi sudah tentu industri oil & gas booming! Jadi rasanya tidak salah kalau saya katakan, industri ini adalah antara industry yang stabil.
walaupun kerja kat panas.bila tengok resit bank dah nampak 13k sebulan pun dah boleh senyum.nak cari nafkah untuk orang rumah dan yang tersayang.rasa penat hilang bila orang tersayang gembira dan bahagia sebab kita kerja bukan sebab kerja,kita kerja sebab"Dia".

step 3 : Kerja bagaimana, 2 minggu offshore dan kemudian 2 minggu cuti ke?

Ini satu lagi soalan yang menunjukkan kurangnya pengetahuan orang ramai tentang industri oil & gas. Selalunya kerja 2 minggu offshore dan kemudian 2 minggu cuti ni untuk Client sahaja… yang dimaksudkan Client tu ialah, Petronas, Shell, Esso dan lain lain. Ada juga subcontractor yang terikat dengan syarat ini. Tapi untuk lebih jelas lagi, kerja offshore duduk laut boleh mencecah sehingga 60 ke 90 hari tak balik-balik. Semuanya ini tertakluk kepada syarat yg dikenakan oleh client.

Tentang cuti pula, kalau di Malaysia ni, client dapat 1:1 iaitu sehari offshore sehari cuti darat. Dari situ lah datangnya 2 minggu offshore, 2 minggu cuti. Ada juga yang beri 7:2. Maksudnya 7 hari offshore, 2 hari cuti darat. Dan semua ini juga tertakluk kepada kontrak yang dipersetujui antara pekerja & majikan. Di Negara maju, ada yang menawarkan 1:2. Maksudnya, sehari offshore 2 hari cuti.

***masih nak kerja laGi??***ni baru sikit

ok la post untuk arini sampai sini aku update lagi nanti wokeeyyy(nak pegi makan murtabak la)






18 comments:

  1. Salam tuan, kalau welding inspector nak ke offshore kena ade basic sea survival gak ke baru boleh pegi offshore?

    ReplyDelete
  2. mesti,semua crew mesti memiliki menghadiri kursus BOSIET/HUET/SURVIVAL/FIREFIGHTING/ETC..bergantung berapa lama tempoh sah laku.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. salam..
    sy dari student alam..klau sy nk apply keje offshore blh x??

    ReplyDelete
  5. Salam bos..sy mempunyai dip elektronik industri..blhkah sy bekerja dlm di offshore..just tnye pndpt bos

    ReplyDelete
  6. Salam bos..sy mempunyai dip elektronik.industri..blh.ke sy bekerja dlm offshore..just tnye pndpt bos..

    ReplyDelete
  7. TELEMARKETING EXECUTIVE
    STAFF UTK PENDAFTRAN INSURAN BSN
    PENGALAMAN/TIADA PENGALAMAN RM 1700-RM3000.

    Untuk warganegara Malaysia sahaja Lelaki/Perempuan
    Berumur 18 - 40 tahun
    SPM/DIP/DEGREE

    JOBS DISCRIPTION/ TUGASAN KERJA
    Kerja dalam office melalui Phone sahaja
    menelefon pemegang akaun BSN utk PENDAFTRAN
    INSURAN BSN itu sahaja.
    pejabat/skrip disediakan 100% BM.

    Waktu kerja dr pukul 9.30pg-6.30ptg overtime pun
    ada Isnin- jumaat max 8pm OT (2 sabtu berganti
    half day)

    lokasi kerja MASJID JAMEK KL (byk kemudahan awam,
    kedai makan, LRT, RAPID KL, TEKSI, BANK, KEDAI
    RUNCIT DLL)

    SILA BAWA :salinan n original
    RESUME, IC COPY, SALINAN AKADEMIK-SPM DIP/DEG &
    BORANG TEMUDUGA

    BOLEH AJAK KAWAN2 JUGA DATANG TEMUDUGA INI-SYARAT
    SEMUA SAMA SEPERTI DI ATAS BAWA BORANG TEMUDUGA
    YANG SAYA EMAIL. RAMAI DI PERLUKAN

    HARI TEMUDUGA - setiap hari bekerja

    MASA -10AM & 2PM (SILA PASTIKAN ANDA HADIR AWAL
    1/2 JAM SEBELUM MASA TEMUDUGA

    -LEBIH AWAL SAMPAI LEBIH CEPAT TEMUDUGA & BOLEH
    MULA BEKERJA AWAL).

    LOKASI INTERVIEW:

    UTS MARKETING SOLUTION SDN BHD
    8TH FLOOR SEE HOY CHAN BUILDING 50450 K.L ( see
    hoy chan building SEBELAH BANGUNAN AMBANK JLN RAJA
    CHULAN)

    P/S BETUL2 BELAKANG MENARA KL, SO SENANG CARI

    ****BERMINAT SILA SMS NAMA PENUH, UMUR, EMAIL ke 019-3107626 (hambali)
    *** sila sms email anda sebelum pergi interview kerana ada borang yg perlu diisi dan wajib dibawa semasa interview..
    ***kemasukan segera

    ReplyDelete
  8. TELEMARKETING EXECUTIVE
    STAFF UTK PENDAFTRAN INSURAN BSN
    PENGALAMAN/TIADA PENGALAMAN RM 1700-RM3000.

    Untuk warganegara Malaysia sahaja Lelaki/Perempuan
    Berumur 18 - 40 tahun
    SPM/DIP/DEGREE

    JOBS DISCRIPTION/ TUGASAN KERJA
    Kerja dalam office melalui Phone sahaja
    menelefon pemegang akaun BSN utk PENDAFTRAN
    INSURAN BSN itu sahaja.
    pejabat/skrip disediakan 100% BM.

    Waktu kerja dr pukul 9.30pg-6.30ptg overtime pun
    ada Isnin- jumaat max 8pm OT (2 sabtu berganti
    half day)

    lokasi kerja MASJID JAMEK KL (byk kemudahan awam,
    kedai makan, LRT, RAPID KL, TEKSI, BANK, KEDAI
    RUNCIT DLL)

    SILA BAWA :salinan n original
    RESUME, IC COPY, SALINAN AKADEMIK-SPM DIP/DEG &
    BORANG TEMUDUGA

    BOLEH AJAK KAWAN2 JUGA DATANG TEMUDUGA INI-SYARAT
    SEMUA SAMA SEPERTI DI ATAS BAWA BORANG TEMUDUGA
    YANG SAYA EMAIL. RAMAI DI PERLUKAN

    HARI TEMUDUGA - setiap hari bekerja

    MASA -10AM & 2PM (SILA PASTIKAN ANDA HADIR AWAL
    1/2 JAM SEBELUM MASA TEMUDUGA

    -LEBIH AWAL SAMPAI LEBIH CEPAT TEMUDUGA & BOLEH
    MULA BEKERJA AWAL).

    LOKASI INTERVIEW:

    UTS MARKETING SOLUTION SDN BHD
    8TH FLOOR SEE HOY CHAN BUILDING 50450 K.L ( see
    hoy chan building SEBELAH BANGUNAN AMBANK JLN RAJA
    CHULAN)

    P/S BETUL2 BELAKANG MENARA KL, SO SENANG CARI

    ****BERMINAT SILA SMS NAMA PENUH, UMUR, EMAIL ke 019-3107626 (hambali)
    *** sila sms email anda sebelum pergi interview kerana ada borang yg perlu diisi dan wajib dibawa semasa interview..
    ***kemasukan segera

    ReplyDelete
  9. TELEMARKETING EXECUTIVE
    STAFF UTK PENDAFTRAN INSURAN BSN
    PENGALAMAN/TIADA PENGALAMAN RM 1700-RM3000.

    Untuk warganegara Malaysia sahaja Lelaki/Perempuan
    Berumur 18 - 40 tahun
    SPM/DIP/DEGREE

    JOBS DISCRIPTION/ TUGASAN KERJA
    Kerja dalam office melalui Phone sahaja
    menelefon pemegang akaun BSN utk PENDAFTRAN
    INSURAN BSN itu sahaja.
    pejabat/skrip disediakan 100% BM.

    Waktu kerja dr pukul 9.30pg-6.30ptg overtime pun
    ada Isnin- jumaat max 8pm OT (2 sabtu berganti
    half day)

    lokasi kerja MASJID JAMEK KL (byk kemudahan awam,
    kedai makan, LRT, RAPID KL, TEKSI, BANK, KEDAI
    RUNCIT DLL)

    SILA BAWA :salinan n original
    RESUME, IC COPY, SALINAN AKADEMIK-SPM DIP/DEG &
    BORANG TEMUDUGA

    BOLEH AJAK KAWAN2 JUGA DATANG TEMUDUGA INI-SYARAT
    SEMUA SAMA SEPERTI DI ATAS BAWA BORANG TEMUDUGA
    YANG SAYA EMAIL. RAMAI DI PERLUKAN

    HARI TEMUDUGA - setiap hari bekerja

    MASA -10AM & 2PM (SILA PASTIKAN ANDA HADIR AWAL
    1/2 JAM SEBELUM MASA TEMUDUGA

    -LEBIH AWAL SAMPAI LEBIH CEPAT TEMUDUGA & BOLEH
    MULA BEKERJA AWAL).

    LOKASI INTERVIEW:

    UTS MARKETING SOLUTION SDN BHD
    8TH FLOOR SEE HOY CHAN BUILDING 50450 K.L ( see
    hoy chan building SEBELAH BANGUNAN AMBANK JLN RAJA
    CHULAN)

    P/S BETUL2 BELAKANG MENARA KL, SO SENANG CARI

    ****BERMINAT SILA SMS NAMA PENUH, UMUR, EMAIL ke 019-3107626 (hambali)
    *** sila sms email anda sebelum pergi interview kerana ada borang yg perlu diisi dan wajib dibawa semasa interview..
    ***kemasukan segera

    ReplyDelete
  10. salam,tuan..nak bertanya,sy adalah Pegawai Pembantu Perubatan (MA) dan sy ada sijil NIOSH iaitu Safety & Health Officer...apa caranya sy nak ke offshore?

    ReplyDelete
  11. Salam Tuan,

    Nak tnya sikit Tuan?

    Saya nak bekerja sebagai fire watcher,tp sebelum brkerja tu apa yang perlu dibuat. Maksud saya sbagai fire watcher ap kelayankan dia. Adakah fire watcher ad course tersendiri dan jika ada dimana untuk ambik course dan berapa rm?First step sblum krja d offshore msti ad bosiet,passport,medical check up kan?

    ReplyDelete
  12. Assalam en.ahmad sy juga bekerja sbg penolong pegawai perubatan..di mana en menjalani latihan noish tersebut?blh email sy di pppridhwan89@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..maafkan sy..sy ingin bertanya,dimana sy boleh buat khursus fire watcher dan rigger??oil and gas safty pasport je yg sy ade skrng

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..maafkan sy..sy ingin bertanya,dimana sy boleh buat khursus fire watcher dan rigger??oil and gas safty pasport je yg sy ade skrng

    ReplyDelete
  15. boleh ws saya 0168551204. saya dh ada lengkap sijil tntang oil and gas mcm mana nak apply masuk nie ?

    ReplyDelete
  16. To whom this may concern,

    We hope this email finds you well.

    I am writing on behalf of Science of Life Studies 24/7 Malaysia - SOLS 24/7 Malaysia.

    SOLS 24/7 is an award-winning humanitarian organization, committed to serve, educate and empower poor and underserved communities. Through various education and social empowerment programs, we work unconditionally towards transforming underserved communities to develop their true potential and break the cycle of poverty. Using revolutionary and custom-designed models - Science of Languages, Science of Technology and Science of Life - our organization provides free education and social empowerment programs. SOLS 24/7 would like to reach out to the university in order to recruit students who are interested to gain experience from an NGO, by doing their internship with us. We are writing this to inquire about the availability to promote our recruitment in your website. We hope to get a reply from you.
    In the meantime, have a great day ahead.

    ReplyDelete